Implanttihoidon käsikirja

Terveystalon Implanttihoidon käsikirja on luovutettu Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian käyttöön

Olemme luovuttaneet Terveystalon kokoaman Implanttihoidon käsikirjan hammaslääketieteellisen seuran, Apollonian, käyttöön. Käsikirja tarjoaa konkreettisia työkaluja ja tukea implanttihoitojen toteutukseen. Laadukkaisiin toimintatapoihin kannustava käsikirja on ollut reilun vuoden sisäisessä käytössä, mutta Apollonian kautta siitä hyötyvät myös muualla toimivat ammattilaiset – sekä tietysti heidän potilaansa.

Käsikirjan kokosi Terveystalon tilauksesta protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Timo Suojärvi. Käsikirjan tarkoitus oli ja on edelleen yhtenäistää sitä, miten implanttihoitoon hakeutuvia potilaita tutkitaan, informoidaan, hoidetaan ja ylläpitohoidetaan. Työn sparraajana ja editoijana toimi silloinen suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula.

– Erikoishammaslääkärin vastaanotolla tulee toistuvasti esiin varsin kirjavia käytäntöjä implanttihoitojen toteutuksessa, mikä ilmenee implanttihoitoihin liittyvien komplikaatioiden hoitotarpeena. Käsikirjaprojektin tarkoituksena on kiinnittää suunterveyden ammattilaisten huomio implanttihoitojen onnistumisen keskeisiin tekijöihin sekä yhtenäistää Terveystalon hoitokäytäntöjä tutkimusnäyttöön perustuen. Käsikirjasta saatu palaute on ollut todella kiittävää, ja onkin hienoa että käsikirja on saatu nyt jakeluun myös laajemmalle yleisölle, Timo kertoo.

– Jatkokouluttautuminen ja -kouluttaminen on aina ollut tärkeä osa työtäni.  Olen todella iloinen ja kiitollinen Tanja Ketola-Kinnulan tuesta projektissa. Tuntuu hyvältä kuulla, että palautteen perusteella käsikirjasta on ollut konkreettista hyötyä kollegoille. Toivon luonnollisesti, että käsikirja auttaa lopulta ammattilaisten kautta mahdollisimman useita potilaita hyvien ja kestävien implanttihoitojen myötä, potilaan oman ylläpitohoidon keskeistä merkitystä unohtamatta, hän jatkaa.

Implanttihoidon käsikirja luovutettiin 1.6.2023 Apollonian Implantologian, Parodontologian ja Protetiikan jaostojen sekä Suomen suu- ja leukakirurgiyhdistyksen (SSLY) jäsenten käyttöön.

Käsikirjan koonnut Timo Suojärvi

Tiivistelmä

Puuttuvien hampaiden korvaaminen hammasimplantein, implantein tuettujen hammaskruunujen ja proteesien avulla on yleinen hoitomuoto. Hoito on usein monialaista ja vaatii yksinkertaisissakin tapauksissa kirurgisen toimenpiteen sekä proteettisia toimenpiteitä. Optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi on usein aihetta myös muuhun hoitoon ja preimplantologisiin toimenpiteisiin (esim. kiinnityskudosten hoito, oikomishoito, muu korjaava hoito).

Potilasvakuutuskeskuksen tietoja sekä implanttihoitohin liittyviä komplikaatioita ja reklamaatioita tarkastelemalla voidaan tunnistaa selkeitä, usein vältettävissä olevia, yhteisiä nimittäjiä epäonnistumisiin tai komplikaatioihin johtaneissa hoitokokonaisuuksissa. Implanttihoidon komplikaatiot ovat lähtökohtaisesti luonteeltaan biologisia, teknisiä tai mekaanisia. Käypä hoito -suosituksia implanttihoitoon ei ole tehty, mutta tutkimukseen perustuen voidaan osoittaa selkeitä implanttihoidon ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä ja käytänteitä, joiden systemaattisella noudattamisella voidaan ehkäistä implanttihoitoihin liittyviä ongelmia.

Tämän käsikirjan tarkoitus on kiinnittää hammaslääkärien ja implanttihoidon toteutukseen osallistuvien ammattihenkilöiden huomiota implanttihoidon onnistumisen kannalta keskeisiin tekijöihin ja tarjota konkreettisia työkaluja ja tukea hoitojen toteutukseen. Projektin jalkautusta ja seurantaa varten on valittu keskeiset mittarit potilastietojärjestelmässä. Lisäksi esitetyn tutkimukseen perustuvan toimintatavan systemaattinen noudattaminen implanttihoidossa suojaa sekä hammaslääkäriä, että potilasta. Potilaan keskeinen rooli hyvän hoitotuloksen ylläpidossa ja kestävyydessä tuodaan käsikirjan avulla näkyväksi.

Tämä käsikirja EI ole implanttihoidon oppikirja. Vastuu kliinisestä kompetenssista ja oman osaamisen ja tietotaidon pitämisestä ajan tasalla on aina kliinikolla. Tämän käsikirjan lukeminen ei anna valmiuksia toteuttaa aiempaa vaativampia hoitokokonaisuuksia. Implantin asemointiin, kirurgiseen tekniikkaan tai työtapaan emme ota kantaa. Toimenpiteiden tekninen suoritustapa ja oman kliininen toteutukseen liittyvä käden taito sekä teknisen työn laadunvalvonta, ovat kliinistä osaamista, jonka ylläpitäminen täydennyskouluttautumisineen on aina kliinikon omalla vastuulla. Myös hoitopäätökset ja potilasvalinta ovat kliinikon omalla vastuulla.

Käsikirjan on tarkoitus esitellä johdonmukainen ja jäsennetty tapa suunnitella implanttihoitoja ja tunnistaa ne tekijät, jotka vaikuttavat merkittävästi implanttihoidon ennusteeseen ja hoitotulosten pysyvyyteen pitkällä tähtäimellä. Käsikirjan keskeinen tavoite on nostaa implanttihoidon tasoa ja onnistumisprosenttia Terveystalossa ja toimia lääketieteellisenä tukena Terveystalon hammaslääkäreille. Potilaan parhaaksi.

Edellinen
Edellinen

Konsultaatiot ja ajanvaraukset

Seuraava
Seuraava

Digitaalisuus ja CAD/CAM