Implanttihoidot

Implantti on leukaluuhun kiinnitettävä, yleensä titaanista valmistettu keinojuuri. Se kiinnittyy ympäröivään leukaluuhun muutamassa kuukaudessa. Implantteihin voi kiinnittää esimerkiksi kruunuja, siltoja tai irtoproteeseja.

Implanteilla voidaan korvata proteettisesti yksi hammas tai useita hampaita. Myös hampaattoman leuan kokoproteesi voidaan korvata implanttisillalla, tai proteesi voidaan kiinnittää implanttijuuriin.

Nykyään implanttihoito voidaan useimmissa tapauksissa toteuttaa vauroituneen ja poistettavan hampaan tai hampaiden immediaatti-implantointina ja välittömällä implanttikruunun asennuksella. Timo Suojärvi ja Ilkka Pallonen ovat ensimmäiset suomalaiset hammaslääkärit, jotka ovat käyneet läpi IDR - Immediate Dentoalveolar Reconstruction koulutuksen.

Timo on tietokoneavusteisen implanttisuunnittelun edelläkävijä Suomessa ja 3D suunnittelu ja yksilöllisten implanttiohjaimien käyttö on ollut meille arkipäivää jo vuodesta 2008 alkaen

Kenelle implantteja voi laittaa?

  • Implantointialueella pitää olla riittävästi luuta ja pehmytkudosta. Tarvittaessa luuta voidaan lisätä luusiirteillä tai luun korvikkeilla ja pehmytkudoksen määrää tai laatua voidaan parantaa pehmytkudossiirteillä.

  • Erityisesti etuhammas-/hymyalueella kudospuutosten korvaaminen ja hallinta on keskeistä luonnollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

  • Yleisterveyden on oltava riittävän hyvä. Esimerkiksi epätasapainoinen diabetes tai tupakkariippuvuus voi estää hoidon.

  • Suunterveyden on oltava riittävän hyvä, ja esimerkiksi hampaiden kiinnityskudossairauksia (parodontiitti) ei saisi olla.

  • Suuhygienian on oltava riittävän hyvä. Implantit vaativat säännöllisen, huolellisen puhdistuksen.

  • Implantteja ei kiinnitetä, jos leukojen kasvu on vielä kesken.

Miten implanttihoito tehdään?

  • Ensin tehdään suun kliininen ja röntgenologinen tutkimus ja siihen pohjautuva hoidon suunnittelu.

  • Mahdollisten luusiirteiden asettamisen jälkeen titaaniruuvit eli fikstuurat kiinnitetään leukaluuhun leikkauksessa.

  • Yhtä hammasta varten tarvitaan yksi titaaniruuvi ja useampaa hammasta varten 2–4. Täysin hampaattomaan leukaan laitetaan tavallisesti 4–8 ruuvia. Toimenpide kestää noin 0,5–2 tuntia, ja se tehdään yleensä paikallispuudutuksessa.    

  • Jotta ruuvit saavat rauhassa kiinnittyä leukaluuhun, irtoproteesin käyttäjän on varauduttava olemaan ilman proteesia 1–2 viikkoa. Jos omia hampaita on jäljellä, tämän ajan voi käyttää tilapäistä hammassiltaa tai irtoproteesia. Paranemisvaihe kestää tavallisesti 2–6 kuukautta.

  • Usein ruuvissa on valmiina limakalvon läpi tuleva paranemisjatke. Jos jatketta ei ole laitettu, tarvitaan vielä noin 2 viikkoa ennen proteettisen hoidon aloitusta pieni leikkaus. Siinä ikenen alle jätetyn implantin ylin osa paljastetaan ja implanttiin asetetaan limakalvon läpäisevä paranemisjatke.

  • Paranemisvaiheen jälkeen aloitetaan kruunun, hammassillan tai irrotettavan proteesin valmistus ottamalla tarvittavat jäljennökset. Proteesin valmistus vaatii yleensä muutaman hoitokäynnin.

  • Nykyisin implantin asettaminen voidaan useimmissa tapauksissa suorittaa välittömästi hampaan poiston yhteydessä (välitön implantointi) ja näissä tapauksissa voimme valmistaa tilapäisen implanttikruunun myös saman toimenpiteen yhteydessä.

  • Uusia implanttihampaita pitää hoitaa yhtä huolella kuin omia hampaita ja ne on tutkitutettava säännöllisesti hammaslääkärillä.

Lue lisää aiheesta: Implanttihoidon käsikirja

Tervetuloa vastaanotolle.

Tarjoamme huippuluokkaisia proteettisen hammashoidon ja implantologian palveluita Helsingin keskustassa. Palveluhimme kuuluvat muun muassa implanttihoidot, hammaskruunut, laminaatit, purentatoimihäiriöiden hoito ja laajat purennan kuntoutukset.