Haaveena kaunis hymy

Esteettisen hammashoidon mahdollisuudet ovat lisääntyneet samaa tahtia suomalaisten tietoisuuden kanssa. Hampaita valkaisevat miehetkään eivät ole enää harvinaisuus vastaanotoilla.

Suurin osa kauniimpaa hammasrivistöä tavoittelevista suomalaisista haluaa niin luonnollisen lopputuloksen, etteivät muut välttämättä edes huomaa muutosta. Kuva: Mostphotos

Nykyajan lisääntyvät ulkonäköpaineet näkyvät myös hammaslääkärien vastaanotoilla. Kaunis hymy ja hyvät hampaat koetaan niin merkittäviksi, että niiden puute saattaa jättää epävarmempien suut suppuun.

Protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkärin Timo Suojärven mukaan materiaalien ja menetelmien kehitys mahdollistaa nykyään suuren määrän erilaisia esteettisiä toimenpiteitä.

– Esteettisiin hoitoihin kuuluvat esimerkiksi hampaiden asentovirheiden, kulumien ja lohkeamien korjaaminen sekä valkaisuhoidot. Hampaita voidaan hoitaa esteettisesti lukemattomilla tavoilla ja hoitomahdollisuuksien lisääntyessä on kasvanut myös suomalaisten kiinnostus ja tietoisuus asiasta.

Suojärvi kertoo, että ennen esteettisen hoidon aloitusta täytyy varmistaa, että hampaat ja ikenet ovat terveet ja hyvässä kunnossa. Kun hampaille on suoritettu perushoito, voidaan esteettistä hoitoa harkita.

– Jos hampaat ovat terveet, ei niihin kannata kovin suuria muutoksia tehdä. Tosiasiassa pienet toimenpiteet riittävät yleensä useimmille, ja voikin oikeastaan sanoa, että mitä pienemmillä hoidoilla selvitään, sitä parempi se on kaikille, sekä asiakkaalle että lääkärille.

Se pieni ero

Suomalaiset hakevat yleensä hyvin luonnollista lopputulosta. Vaikka hampaita voi valkaista niin geeleillä, valolla aktivoivilla aineilla kuin suuhygienistin vastaanotollakin, eivät suomalaiset halua hampaistaan keinotekoisia tai liian valkoisia.

– Hyvä lopputulos on luonnollinen ja niin kaunis, etteivät muut ihmiset välttämättä edes huomaa sitä. Suomalaiset eivät yleisesti ottaen halua tehdä alleviivaavia ja silmiinpistäviä muutoksia, Suojärvi kertoo.

Hampaiden esteettistä parantelua ei pidetä enää turhamaisena, minkä vuoksi myös miehet suuntaavat nykyään yhä enemmän hammaslääkärin puheille.

– Tietoisuus erilaisista hammashoidoista on lisääntynyt myös miesten keskuudessa. Hampaiden ulkonäkö kiinnostaa kaikkia. Erona naisiin on usein se, että miehet tulevat vastaanotolle yleensä akuutin asian, kuten urheilussa lohjenneen hampaan vuoksi. Samalla he saattavat kysyä, kuinka hampaita voisi hoitaa myös muilla esteettisillä keinoilla.

Suojärven mukaan naisten ja miesten valitsemissa hoidoissa ei muuten voi juuri sanoa olevan eroa, vaikka naiset ovat keskimäärin yhä tietoisempia siitä, mitä hampaille voi tehdä.

Hampaiden asentovirheitä korjaavat oikomishoidot ovat myös kehittyneet runsaasti. Oikomiskojeet voivat olla nykyään niin näkymättömiä, että aikuisetkin ovat innostuneet niitä hankkimaan.

– Oikomiskojeet voidaan asentaa esimerkiksi hampaiden sisäpinnoille tai ne voivat olla näkymättömät ja irrotettavat kalvot. Perinteisiä hammasrautoja toki käytetään vielä nykyäänkin – muun muassa siksi, että ne ovat näkymättömiä edullisemmat. Hintaero ei tosin ole enää valtava.

Ikenet kuntoon

Suojärvi muistuttaa, että hampaiden lisäksi myös niitä kehystävillä ikenillä on merkitystä. Mikäli ikenissä on havaittavissa vaikkapa ienvetäytymiä, voidaan niitä hoitaa kirurgisin toimenpitein kudosta siirtämällä. Esteettisten hammashoitojen lisäksi myös ienhoitoja tehdään paljon.

Jokaisen hampaat ovat yksilölliset ja siksi niitä myös hoidetaan yksilöllisesti. Esteettistä hammashoitoa harkitsevien kannattaa Suojärven mukaan miettiä sitä, kannattavatko hoidot juuri omalla kohdalla ja millaiset hoidot itselle sopivat.

– Esteettisessä hammashoidossa on se hieno puoli, että vaikeammissa hammasongelmissa sillä voi tehdä lukemattomia eri asioita. Lisäksi tekniikka kehittyy koko ajan. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse kaikkiin toimenpiteisiin ryhtyä. Mikäli hampaat ovat hyvässä kunnossa, eivät hoidot luultavasti kannata.

Hän kannustaakin kaikkia hoitamaan hampaitaan mahdollisimman hyvin arjessaan. Jos niitä haluaa kuitenkin vielä esteettisesti muokata, ovat terveet hampaat paras mahdollinen lähtökohta hoidoille.

Teksti: Linda Arponen
Julkaistu: 30.5.2015

Lähde: Iltalehti

Edellinen
Edellinen

Hampaiden narskuttelu jumiuttaa ja aiheuttaa särkyä

Seuraava
Seuraava

Suomalaisten hymyttömyyden syy saattaa olla hampaissa