Tiedätkö mitä suussasi tapahtuu öisin? Bruksismi voi pilata hampaasi ja vetää niskan jumiin

Bruksismi on yleinen vaiva, jonka hoitamatta jättäminen voi vahingoittaa hampaita.

KUVA: ANDREEA FLORIAN / ALAMY STOCK PHOTO

Bruksismi eli yönaikainen hampaiden narskuttelu ja pureminen yhteen on Terveystalo Kampin protetiikan ja purentafysiologian erikoislääkäri Timo Suojärven mukaan yleinen vaiva.

– Kaikki mekanismit bruksismin taustalla eivät ole tarkasti tiedossa, mutta tiedetään, että esimerkiksi stressi ja ahdistuneisuus pahentavat usein oireita. Lisäksi bruksismi näyttäisi olevan hieman yleisempää naisilla, Suojärvi kertoo.

Moni narskuttelee tietämättään

Bruksismin vaikeusaste ja esiintymistapa vaihtelevat. Joillakin se ilmenee hampaiden yhtyeenpuremisena, mutta useimmiten siihen liittyy leuan liikettä, jolloin hampaat hankaavat toisiaan vasten.

– Aikaisemmin luultiin, että purentavirheet aiheuttaisivat bruksismia. Tästä ei kuitenkaan ole luotettavaa tutkimusnäyttöä, vaan näyttäisi siltä, että bruksismi on keskushermoston säätelemä tapahtuma. Tietyt purentavirheet ja epätasapainoinen purenta altistavat kuitenkin monille bruksismin haittavaikutuksille ja oireille, Suojärvi kuvailee.

Moni ei Suojärven mukaan tiedä kärsivänsä bruksismista.

– Ihmiset hakeutuvat usein hoitoon purentalihasoireiden vuoksi tai leukanivelseudun oireiden takia. Leukanivelen oireet voivat toisinaan sekoittua myös korvaoireisiin ja toisinaan potilaat hakeutuvatkin ensin korvalääkäriin. Hammaslääkärissä bruksismi osataan kuitenkin nopeasti tunnistaa oireiden perusteella.

Purentakisko avuksi

Bruksismi rasittaa Suojärven mukaan hampaita, puremalihaksia ja leukaniveliä. Yleisimpiä oireita ovat rasituksen aiheuttamat puremalihasten aristus- ja kiputilat, jotka voivat säteillä myös kasvojen tai niska- ja hartiaseudun lihaksiin.

– Hampaiden osalta bruksismi aiheuttaa purupintojen kulumista ja mahdollisesti myös hampaiden tai paikkojen lohkeamisia. Myös refluksitaudin on havaittu aiheuttavan bruksismia. Tällöin mahahapon ja bruksismin yhteisvaikutuksesta hampaiden kuluminen voi olla huomattavan nopeaa ja voimakasta, Suojärvi kertoo.

Monet purevat Suojärven mukaan hampaita yhteen myös päivisin esimerkiksi keskittyessään työtehtäviin tai urheillessaan, mutta näistä haitallisista tavoista voi opetella eroon. Yöaikaan esiintyvään narskutteluun ei sen sijaan valitettavasti voi vaikuttaa tahdonalaisesti. Haittoja voi kuitenkin karsia hammaslääkärin valmistamalla purentakiskolla.

– Yleisimmin akryylistä valmistettu purentakisko ehkäisee hampaiden kulumista ja tarjoaa tasapainoiset kontaktit hampaisiin. Sen käyttö voi vaatia aluksi pientä totuttelua, mutta käyttöön tottuu kuitenkin lähes poikkeuksetta hyvin lyhyessä ajassa.

Hartiajumi voi vaikuttaa

Emotionaaliset tekijät ja kiire lisäävät Suojärven mukaan usein bruksismin oireita. Sitä saattaa esiintyä myös usein päätetyötä tekevillä.

– Niska- ja hartiaseudun lihasjännitys on yhteydessä purentalihaksiin. Tällainen on yleistä näyttötyötä tekevillä. Jos hartiatasapaino järkkyy, bruksismin oireet saattavat pahentua, mikä taas aiheuttaa usein ikävän noidankehän, Suojärvi toteaa.

Suojärven mukaan ongelmien ilmaantuessa on suositeltavaa hakeutua purenta-asioihin erikoistuneen hammaslääkärin vastaanotolle. Tutkimuksen perusteella kartoitetaan tilanne ja käydään läpi mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet.

– Purentakiskon avulla voidaan suojata hampaat kulumiselta ja potilasinformaation perusteella monet bruksismista kärsivät oppivat tunnistamaan oireet heti tuoreeltaan ja saavat nämä hallintaan varsin pienillä omahoidon konsteilla.

– Poskien ja puremalihasten lämmittely ja kevyt hierominen rentouttaa tehokkaasti puremalihaksia ja vähentää lihasperäisiä oireita. Lihaksia voi lämmittää esimerkiksi kauratyynyn tai lämmitetyn pyyhkeen avulla. Yhtenä vaihtoehtona purentakiskon valmistamisen ja omien hoitotoimenpiteiden lisäksi on myös hakeutuminen purentaelimistön hoitoon perehtyneelle fysioterapeutille, Suojärvi kertoo.

Teksti: Janiko Kemppi
Julkaistu: 15.5.2017

Lähde: Ilta-Sanomat

Edellinen
Edellinen

Hampaat suoraksi aikuisena?

Seuraava
Seuraava

Menetettyä kiillettä ei saa enää koskaan takaisin – nämä ovat pahimmat ruuat ja juomat hampaillesi