Proesthetics

View Original

Menetettyä kiillettä ei saa enää koskaan takaisin – nämä ovat pahimmat ruuat ja juomat hampaillesi

Kiille voi kulua nopeastikin vääränlaisella ruokavaliolla.

Kiilteen kunnosta kannattaa pitää huolta. Kuva: Colourbox

Kiilteen kuluminen on Terveystalo Kampin erikoishammaslääkäri Timo Suojärven mukaan yleinen vaiva. Vaikka lievä hampaan purupintojen kiilteen kuluminen on iän myötä normaalia, voi se vahingoittua myös nuorena.

– Kiilteen kulumiselle ei ole ikärajaa – se voi koskettaa ketä tahansa. Paljon riippuu elintavoista. Monilla nuorillakin kiilteen kuluminen on yleistä, Suojärvi kertoo.

Kiillettä vahingoittavat Suojärven mukaan eniten happamat ruoat ja juomat.

– Tuoremehut sekä sitrushedelmät ja -mehut edesauttavat kiilteen kulumista. Vaikka virvoitusjuomat ovat tunnetusti haitallisia kiilteelle, myös maustetut kivennäisvedet vaikuttavat samoin. Jos käyttää janojuomana tällaisia juomia, kylpevät hampaat käytännössä happamassa, Suojärvi huomauttaa.

Hyvä on huomata, että vaikka sokeri ja happo yhdessä eivät ole hyväksi hampaille, eivät ongelmat katoa siirtymällä sokerittomiin virvoitusjuomiin, sillä myös ne sisältävät haitallista happoa.

Suojärvi mainitsee myös marjat kiillettä kuluttavina.

– Esimerkiksi puolukka on hampaiden kannalta hankala marja. Puolukka-aikaan monet tuntuvan laittavan puolukkaa kaikkeen, mikä ei ole kiilteen kannalta hyvä asia.

Yksi yleinen kiillettä vahingoittava vaiva on Suojärven mukaan refluksitauti, jossa hapanta nestettä pääsee nousemaan mahasta suuhun.

– Usein öisin oireileva refluksitauti kuluttaa tehokkaasti kiillettä. Myös syömishäiriöisillä kiilteen kuluminen on yleistä., Suojärvi toteaa.

Säännöllinen ruokailurytmi tärkeää

Sylki suojaa luonnollisesti hapoilta, joten jos happamia ruokia ja juomia käyttää vain satunnaisesti, ei kiilteen menettämisestä kannata olla huolissaan. Oikeaan ateriarytmiin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota.

– Minkä tahansa ruoan syöminen aiheuttaa happohyökkäyksen, joten jatkuva syöminen on hampaille pahasta. Tämä korostuu varsinkin urheilijoilla, jotka joutuvat jatkuvasti syömään hiilihydraattipitoista ja usein hapanta ruokaa, kuten energiageelejä, Suojärvi kertoo.

Ruokailun aikana tai sen jälkeen happamuutta voi myös vähentää suussa. Suojärvi mainitsee hyvänä happamuutta neutraloivana aineena esimerkiksi juustot.

Kiille ei uusiudu

Kun kiille on kulunut, sitä ei saa Suojärven mukaan enää takaisin. Tästä syystä hapaiden hyvinvoinnin kanssa kannattaa olla tarkkana ja hammastarkistuksissa käydä tasaisin väliajoin.

– Kun kiille kuluu, hammas pyrkii suojautumaan ja sen hermo vetäytyy. Pahoinkin vaurioitunut hammas ei oireile välttämättä tämän vuoksi. Tämän vuoksi moni voi hakeutua hoitoon liian myöhään, Suojärvi kertoo ja jatkaa:

– Tärkeintä olisi huomata eroosio riittävän ajoissa ja pyrkiä pääsemään eroon haitallisista tavoista. Tärkeää on varmistaa myös riittävä fluorin saanti.

Kiilteen kulumisen ensimmäiset oireet näkyvät usein poskihampaiden kärjissä pieninä kuoppina.

– Jos hampaisiin ilmestyy selittämättömiä kuoppia tai näyttää siltä, että paikat nousevat hampaista, kyse voi olla kiilteen katoamisesta.

Kiilteen kuluminen ei suoranaisesti aiheuta reikiintymistä, mutta vihlontaa saattaa esiintyä. Pahimmassa tapauksessa voidaan tarvita juurihoitoa tai kiilteen korvaamista keraamisilla materiaaleilla.

Teksti: Janiko Kemppi
Julkaistu: 8.5.2017

Lähde: Ilta-Sanomat