Proesthetics

View Original

Hampaat suoraksi aikuisena?

Vinot tai puuttuvat hampaat voivat tuntua kiusallisilta ja jopa rajoittavilta sosiaalisessa kanssakäymisessä. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä saada kaunista hymyä.

Vinot tai puuttuvat hampaat voivat tuntua kiusallisilta ja jopa rajoittavilta sosiaalisessa kanssakäymisessä. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä saada kaunista hymyä.

Aika usein kuvitellaan, ettei aikuisen hampaita enää voi oikoa tai että se kestää vuosikausia. Moni saattaa epäröidä myös niin sanottujen telaketjurautojen ulkonäköön liittyvien mielikuvien takia.

– Hampaiden oikominen aikuisena on yleensä jopa nopeampaa kuin lapsilla, joiden hoidossa joudutaan huomioimaan kasvutekijät. Aikuisista 90 prosentilla oikomishoito kestää vuodesta kolmeen vuoteen. Ainoa rajoite hoidon aloittamiselle on, että hampaiden ja ienten on oltava hyvässä kunnossa, eli suussa ei saa olla tulehduksia tai hampaissa reikiä, kertoo oikomishoidon erikoishammaslääkäri Virpi Myller Terveystalosta.

Nätit kuoret, oikomishoito vai molemmat?

Kauniin hymyn aikaansaaminen on usein monen ammattilaisen yhteispeliä, painottavat Myller ja erikoishammaslääkäri Timo Suojärvi, jotka tekevät keskenään paljon yhteistyötä. Huolellinen vaihtoehtojen kartoittaminen heti hoidon alussa on tärkeää.

– Usein hammaslääkärin arvioon tullaan esteettisistä syistä, esimerkiksi hampaan asentovirheen, kuluman, värjäytymän tai puuttuvan hampaan takia. Niitä saatetaan haluta korjata laminaattikuorilla tai kruunuilla, mutta usein ensin kannattaakin oikoa hammasrivi suoraksi. Joskus jo oikomishoito muuttaa tilannetta niin paljon parempaan suuntaan, ettei kruunuja tai laminaatteja tarvitakaan, Suojärvi kertoo.

– Toisinaan taas käy niin, että oikomishoidon jälkeen vaikkapa hyvin kulunut hammas näyttää suorassa rivissä epäesteettiseltä. Silloin saatan ohjata potilaan Timon vastaanotolle keskustelemaan esimerkiksi mahdollisesta laminaattikuorien tarpeesta, Myller huomauttaa.

Vaikka hoitoon alun perin hakeutuisikin ulkonäön takia, taustalta voi paljastua purentavirhe. Ne voivat aiheuttaa leukanivelten kipeytymistä ja hampaiden kulumista. Lisäksi vinossa olevia hampaita on vaikeampi puhdistaa, mikä altistaa reikiintymiselle ja iensairauksille.

Hammasraudat voivat olla myös huomaamattomat

Viimeistellyn ja pysyvän hoitotuloksen saavuttaminen vaatii aikuisilla kiinteitä oikomiskojeita eli hammasrautoja. Lapsilla voidaan käyttää enemmän kasvua ohjaavia ja esimerkiksi vain yöllä pidettäviä rautoja. Hammasraudatkin ovat kuitenkin kehittyneet ulkonäkönsä puolesta.

– Ylähampaisiin laitetaan nykyään usein keraamiset raudat, joiden kiinnikkeet voivat olla valkoiset tai kirkkaat. Täysin huomaamattomat ne eivät ole, sillä niissä käytettävä lanka on edelleen metallia, Myller sanoo.

Ammattikielellä hampaan etupuolelle kiinnitettävistä raudoista puhutaan labiaalitekniikkana. Toisessa, niin sanotussa linguaalitekniikassa, raudat kiinnitetään hampaiden taakse, jolloin ne ovat kirjaimellisesti näkymättömät.

– Varsinkin oikomishoidon loppuvaiheessa asiakkaat haluavat usein päästä mahdollisimman nopeasti raudoista eroon. Linguaalitekniikassa tätä kiirettä ei ole, koska raudat eivät näy ulospäin, Myller huomauttaa.

Linguaalitekniikka on nykyisessä muodossaan ollut käytössä yli 10 vuotta, mutta toistaiseksi sitä ei Myllerin lisäksi hyödynnä kuin muutama suomalainen hammaslääkäri. Raudat valmistetaan mittatilaustyönä, joten niiden valmistuskustannukset ovat hieman kalliimmat: halvimmillaan 500 euroa ja kalliimmillaan 3 000 euroa. Tavallisten keraamisten rautojen materiaalikustannus on noin 100–500 euroa. Toisaalta linguaalitekniikalla jotkut purentavirheet pystytään hoitamaan tehokkaammin, koska ne liikuttavat hampaita hieman eri tavalla.

– Valinta on aina asiakkaan: osalla hinta on ratkaiseva tekijä, toiset taas haluavat nimenomaan täysin huomaamattomat raudat. Hampaat saadaan suoraan riviin molemmilla vaihtoehdoilla, Myller vakuuttaa.

Teksti: Terveystalo
Julkaistu: 29.5.2017

Lähde: Terveystalo Blogi