Kauttaaltaan kulunut hampaisto

Tausta: 

Potilaalla kauttaaltaan laajasti kulunut hampaisto. Osaltaan pettäviä vanhoja proteettisia rakenteita ja ”loppuun kuluneita” täytteitä. Huomattavaa eroosiota ja attriittiota, mikä vuosien saatossa aiheuttanut kompensatorista hampaiden puhkeamista ja alveoliluun kasvua.

Kuvia ennen hoitoa: 

Hoito: 

Huolellisen kipsimallisuunnittelun avulla valmistin ohjauskiskon ”kruununpidennys” –toimenpiteeseen. Ohjauskiskossa otettiin huomioon suunniteltu hampaan muoto ja näin ientoimenpiteen laajuus saatiin sovitettua lopulliseen proteettiseen suunnitelmaan luotettavasti. Toimenpiteen seurauksena ienrajan kulku saatiin harmonisoitua ja samalla saatiin normalisoitua kompensatorisen hampaiden puhkeamisen ja alveoliluun liikakasvun aiheuttamat haitat. Toimenpiteen suoritti EHL Laura Lakio.

Ientoimenpiteen jälkeisen kudosten maturoitumisajan jälkeen suoritettiin lopullinen hammasproteettinen vaihe, jolloin kruuunutettiin yläleuan hampaisto dd 16, 15, 14, 13, 12, 11 ja valmistetiin hammassillat 21-24 ja 25-27. Yläleuan osalta metallokeraamiset kruunut (Esteticor Kulta, Maasälpäposliini VITA).

Alaleukaan valmistettiin kruunut dd 36-46 (Emax Press). Tekninen työ, Kvalident.

Huomioita: 

Hammassiltojen luonnollisen ulkonäön varmistamiseksi ien muotoiltiin väliaikaisten siltojen avulla. Erityisesti hammasillan välihampaiden (reg 23 ja 26) osalta vaaditaan huolellista muotoilua jotta puuttuvan hampaan tilalla oleva sillan välihammas saadaan ”nousemaan” ikenestä niin että lopputulos ei ole erotettavissa omasta hampaasta.

Kuvat hoidon jälkeen: